mandag den 30. maj 2011

Hvor meget er en inch?

Fra tid til anden hører man betegnelsen inch, og derfor er det også meget naturligt at stille spørgsmålet, hvor meget er en inch? En inch er den engelske betegnelse for en tomme og det er 2,54 cm. En inch - eller en tomme - er et længdemål som ofte bruges i forbindelse med angivelse af skærmstørrelser på TV eller computere. Det angives med '', og en 42 tommers TV skærm angives derfor: 42''.

Hvis man skal være helt præcis, så er en inch faktisk ikke helt det samme som en tomme, for som med så mange andre måleenheder, så har Danmark sin egen variant som er nogle få millimeter længere. Efterhånden bruges inch dog mest i forbindelse med angivelse af skærmstørrelser og lignende, og i den sammenhæng bruger man ikke den danske men derimod den engelske inch. Det vil således kun være ganske få mennesker for hvem det er relevant at bruge den danske tomme, mens det for langt de fleste af os er tilstrækkeligt at huske på, hvor meget en inch er, nemlig 2,54 cm.

I øvrigt er det værd at vide, hvordan man måler hvor mange inch en TV eller computerskærm er. Man måler diagonalt - altså f.eks. fra øverste højre hjørne til nederste venstre hjørne. Så nu behøver du ikke længere at spørge dig selv. "hvor meget er en inch?", næste gang du ser at der f.eks. står 24'', for nu ved du at en inch er 2,54 cm., og når du ved det, så er det nemt at regne sig frem til, hvor meget et bestemt antal inch er i cm., man skal bare gange med 2,54 har og så har man længden i cm., som er det længdemål de fleste af os er mest vant til at regne med i det daglige.

Det ville naturligvis være mest praktisk, hvis man overalt i verden brugte de samme måleenheder - som f.eks. inches, for så ville der aldrig nogen som ville være i tvivl om hvor meget en inch eller en anden måleenhed er. Desværre er verden ikke indrettet sådan, og der er heller ikke noget der tyder på, at det nogensinde bliver sådan, så vi må nok indstille os på, at kunne et par forskellige enheder - herunder en inch. Heldigvis kan du glæde dig over, at du nu ved det, så  hvis nogen skulle finde på at spørge dig, hvor meget en inch er, så er du altid er i stand til at svare på spørgsmålet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar