fredag den 20. maj 2011

Hvis du ejer mere end 7 ting, så er det tingene som ejer dig

Et gammelt kinesisk ordsprog siger, at hvis du ejer mere end 7 ting, så er det tingene som ejer dig. Og hvor har jeg så det fra, og hvorfor kommer jeg med det nu? Jo, for mange år siden sad jeg en sen nat på et værtshus og talte med en gut om den slags filosofiske emner, som man nu taler om en sen nat på et værtshus efter at have fået lidt at drikke. Jeg kan ikke huske i hvilken sammenhæng han sagde det, men i hvert fald fortalte han mig på et tidspunkt i løbet af natten, om et gammelt kinesiske ordsprog som skulle lyde noget i retning af, at hvis du ejer mere end 7 ting, så er det tingene som ejer dig.

Jeg kan huske, at det gjorde et stort indtryk på mig. Sikkert fordi jeg syntes, at det lød så åbenlyst logisk og rigtigt. Hvis man ejer en masse ting, så er ens muligheder for at rive teltpælene op og slå sig ned et nyt sted stærkt begrænsede. Det er selvfølgelig aldrig umuligt, men jo flere ting man ejer, jo mere besværligt er det, hvis man f.eks. pludselig beslutter sig for at bosætte sig et sted i Afrika eller et andet spændende sted.

Her til aften kom jeg til at tænke på det gamle kinesiske ordsprog, som jeg hørte dengang for mange år siden. Grunden til at det pludselig dukkede op i mit sind var, at jeg her til aften har siddet og fået et par øl med en gammel bekendt. Han er skotte, men han har boet her i Danmark i mange år. Han fortalte mig, at han for tiden går og drømmer om at flytte hjem til Skotland, men han har det store problem, at han har en CD-samling på flere tusinde CD'er, og han har ikke råd til at få dem fragtet til Skotland. Jeg kom straks til at tænke på, at han vist også fortalte mig den samme historie for et års tid siden, og derefter kom jeg straks til at tænke på det kinesiske ordsprog. Han er jo netop beviset på, at ordsproget giver mening.

Han ejer en kæmpe CD-samling, men i virkeligheden er det jo de mange CD'er som ejer ham. Hvis ikke han havde haft dem, så var han for længst flyttet tilbage til Skotland, men da han ikke har råd til at få dem fragtet, så er han bundet til at blive her i Danmark - sammen med sine CD'er. Det er dem som ejer ham - og ikke omvendt.

Som bekendt er det jo altid sjovere at lære af andres fejltagelser end sine egne, så hvad kan man så lære af historien om skotten med de mange CD'er? For mig at se, så må læren være, at med mindre man føler sig helt sikker på, at man ikke får lyst til at flytte langt væk på et senere tidspunkt i livet, så skal man være meget forsigtig med, hvad man går og anskaffer sig af ting. Faktisk mener jeg, at man hver eneste gang man køber noget skal spørge sig selv, om det virkelig er noget, man har brug for. Ellers risikerer man at ende som min gamle skotske bekendt, som nu sidder her i Danmark på grund af sine CD'er, selv om han hellere ville være hjemme i Skotland. For som kineserne siger: Hvis du ejer mere end 7 ting, så er det tingene som ejer dig.

1 kommentar:

  1. Det er jo ikke om , hvor mange ting man ejer , der bestemmer om tingene styrer , men om at det er , ens holdning til tingene der styrer . At sige det er tingene der styrer , er at fralægge sig sit eget ansvar . Dansk ordsprog , af Allan Nielsen , København NV.

    SvarSlet