torsdag den 19. maj 2011

Hvor højt er Mount Everest?

De fleste af os har hørt om Mount Everest. Bjerget ligger i Himalaya, og på Google Maps kan man se, hvor Mount Everest præcis ligger. Det er et fantastisk bjerg, og det har til alle tider betaget os mennesker. Men hvor højt er Mount Everest? Jo, dette kæmpemæssige bjerg, hvor adskillige bjergbestigere i tidens løb er døde i deres forsøg på at nå toppen, rager intet mindre end 8.848 meter op over havoverfladen. Det er næsten 9 kilometer, og for os danskere, som ikke har andet nogle småbakker, er det næsten helt ubegribeligt, at et bjerg kan være så højt.

For en bjergbestiger er Mount Everest det højeste man kan nå - både bogstaveligt og overført. Ikke alle har til fulde forstået, hvor højt Mount Everest er, før de har prøvet at bestige det, og det er bestemt ikke ufarligt at begive sig op ad dette enorme bjerg. Et bjerg som er 8.848 meter højt kan byde på mange ubehagelige overraskelser, og det har mange bjergbestigere måttet sande i årenes løb. Nogle af dem har endda måttet betale den højeste pris for at udleve deres drøm om at bestige det. På Videnskab.dk kan man læse, at mere end 200 mennesker har mistet livet i deres forsøg på at bestige Mount Everest. På trods af dette er der stadig mennesker som begiver sig afsted på denne ultimative bjergbestigning, og der er nok ikke tvivl om, at der også i fremtiden vil være mennesker der mister livet, når de forsøger at bestige denne kæmpe i Himalaya.

Selv om man kan svare på spørgsmålet, "hvor højt er Mount Everest?", så er det ikke det samme som, at man  har opnået en dybere forståelse af, hvor højt det er. Den slags kræver nok, at man prøver at bestige det, og ens dygtighed og bjergets luner vil så i fællesskab afgøre, om man slipper fra det med livet i behold. Hvis du, ligesom jeg, er betaget af dette het utrolige bjerg og gerne vil vide mere om det, så er der en artikel om Mount Everest på Wikipedia, og derudover kan du finde masser af spændende informationer om det rundt om på nettet. Og hvis du tænker på at bestige de 8.848 meter bjerg, så husk at træne grundigt først!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar