mandag den 16. maj 2011

Hvor meget er en fod?

En fod er en længdeenhed, og selv om vi måske er mest vante til at angive længder i centimeter, meter og kilometer, så er der altså også nogle ting, som normalt altid opgøres i fod. Og i den forbindelse er der jo ikke noget mærkeligt i at stille det meget relevante spørgsmål, hvor meget er en fod?

Det korte svar er, at en dansk fod er ca. 31,4 centimeter, og det lange svar er, at længden af en fod er forskellig alt efter hvilket land man taler om. Englænderne har deres mening om, hvor meget en fod er, og det samme har portugiserne, russerne og mange andre, så det kan måske godt være en lille smule forvirrende. Heldigvis forholder det sig sådan, at der ikke er den helt store afvigelse mellem de forskellige lande, så  hvis man bare har brug for at vide nogenlunde hvor meget det er, så kan man fint klare sig med kun at kende den danske angivelse af en fods længde.

Hvis du sidder og undrer dig over, i hvilke sammenhænge man bruger fod som angivelse af længdemål, så tænk på både. Når man skal angive længden af en båd bruger man normalt ikke meter og centimeter, men derimod er det helt normalt at tale om en 30-fods sejlbåd. Et andet eksempel er fiskestænger. Længden af en fiskestang bliver normalt heller ikke angivet i meter og centimeter, men i lighed med bådene, så angiver man længden i fod. En fiskestang på 6 fod vil normalt blive betragtet som en kort stang, men en på 10 fod normalt vil blive betragtet som en lang stang.

Som du kan se, bruges længdemålet fod altså stadig, og derfor er det bestemt ikke overflødigt at vide, hvor meget en fod er, og det ved du heldigvis nu. Så nu ved du hvad der tales om, hvis du møder en der står og fortæller, at han har været ude at se på en 26-fods båd, men at han syntes den var en smule for kort, og det måske ville være bedre med en på omkring 29 eller 30 fod. Det er bare at gange med 31,4 for at nå frem til, hvor meget den angivne længde ca. er i centimeter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar