torsdag den 28. april 2011

Stenalderkost

Her til morgen kunne man i Go' morgen Danmark se den altid friske og veloplagte Christian Bitz fortælle om en af tidens hotteste trends, nemlig stenalderkost som kort fortalt går ud på at spise, som vores forfædre gjorde det. Med forfædre menes der ikke dem som levede for et par hundrede år siden, men dem der levede for omkring 10.000 år siden, hvor der var stenalder, og man derfor i sagens natur levede af stenalderkost.

Som nævnt er stenalderkost for tiden en meget populær diæt. Det stammer fra USA, hvor det går under navnet The Paleo Diet, og det skal da også nok være sundt at leve på den måde. I følge Christian Bitz, så skulle stjernekokken Thomas Rode være en stor tilhænger af stenalderkost, og hvis man har set Thomas Rode i bar overkrop, så må man jo sige, at manden ikke ligefrem ser usund ud. Nu er det nok ikke kun stenalderkosten der har givet Thomas Rode den overkrop - der ligger givetvis også en del hård træning til grund, men sund ser han ud.

I stenalderen levede folk ikke af at drive landbrug men derimod af at gå på jagt. Det betyder, at ægte stenalderkost ikke indeholder mælk, korn, kartofler, sukker eller andre landbrugsprodukter, og naturligvis heller mad- eller drikkevarer hvori landbrugsprodukter indgår som ingrediens. Det betyder bl.a., at øl er udelukket, eftersom der indgår landbrugsprodukter i produktionen af øl, så hvis man er typen der godt kan lide at sidde en varm sommerdag og få sig en kold øl, så må man enten lide et afsavn eller gå en smule på kompromis med stenalderkosten, men det skulle vist også være almindeligt blandt tilhængere af diæten, at man ikke følger kravene 100 procent.

I følge Christian Bitz er der mange der gør det, at de lever efter et 80-20 princip, hvilket kort fortalt går ud på, at ens kost består af 80 procent stenalderkost, mens de sidste 20 procent godt må være andre ting som f.eks. mælk. Det skal dog også nævnes, at Christian Bitz ikke var enig i, at man bør undgå alle de ting som ifølge stenalderkostens foreskrifter bør udelukkes - bl.a. mente han, at der ikke er nogen idé i at undgå kartofler, så 80-20 princippet er nok ikke så tosset igen, da man jo dermed får mulighed for at supplere sin stenalderkost med bl.a. kartofler - selv om man derved ikke helt spiser som vores forfædre i stenalderen gjorde det.

Man kan mene om stenalderkost - eller The Paleo Diet - hvad man vil, men man kommer i hvert fald ikke uden om, at det nok er meget sundt at undgå e-numre og alverdens konseveringsmidler. Som det også blev nævnt i Go' morgen Danmark, så er der madvarer i USA der kan holde sig i utrolig lang tid, fordi de er proppet med konseveringsmidler. Ved at leve af stenalderkost er man i hvert fald sikker på, at man ikke fylder sin krop med alle mulige kemikalier og andre ting, hvor man som forbruger ikke rigtig er klar over, hvad det egentlig er man spiser.

Det er muligt, at det bare er mig, som ikke er helt med på noderne, men jeg må indrømme, at det er første gang, jeg hører om stenalderkost. Ikke desto mindre gjorde det et stort indtryk på mig, da jeg synes det lyder meget tiltalende med en enkel naturlig kost uden e-numre eller konseveringsmidler. Jeg må dog også være realistisk at sige, at jeg nok er lidt for stort et madøre til at kunne leve efter de strenge foreskrifter, så hvis det bliver til noget, så bliver det nok nærmere noget i retning af en 80-20 løsning, eller måske endda kun en 70-30 løsning - men det er jo også bedre end ingenting...

5 kommentarer:

 1. Nu så jeg ikke programmet, så jeg bliver nødt til at spørge hvorfor Christian Bitz synes at kartofler er ok? Og synes han det samme om fx. ris og pasta?

  Tror iøvrigt ikke der nødvendigvis ligger masser af træning bag Thomas Rodes overkrop - jeg spiser selv mest paleo mad og har fået sixpack og det hele uden den store mængde træning.

  Såvidt jeg kan gennemskue, så er det maden der afgører figuren og ikke så meget mængden af træning (80/20 princippet igen).

  SvarSlet
 2. Hej Mads
  1000-tak for din kommentar!
  Jeg ved ikke, hvorfor Bitz synes kartofler er ok, eller om han synes det samme om ris og pasta - men det kunne da være interessant at høre.
  Mht. Rodes overkrop og din sixpack, så lyder det interessant, hvad du skriver. Måske jeg skulle gå over til stenalderkost... :)

  SvarSlet
 3. Det kan så nævnes at Rode træner overordentligt hårdt. Han har trænet crossfit i flere år, hvilket ikke ligefrem er en blid sport. Tværtimod. Kost og hård træning har givet ham en skarp figur.

  SvarSlet
 4. Der er stor forskel på kartofler, ris og pasta.

  Pasta indeholder mel, som er forarbejdet korn, så pasta er absolut forbudt!

  Hvide ris indeholder 4 gange så mange kalorier som kartoflen. Kartoflen har 3 gange så mange kostfibre som ris. Du får altså mange flere kostfibre per kalorie du indtager i kartofler end hvide ris.

  Brune ris og kartofler har stort set det samme indhold af protein/kulhydrat/fedt/mineraler og vitaminer som alt andet stenalderkost. Den eneste grund til at vælge kartoflen og den brune ris fra er altså at det ikke "eksisterede" i stenalderen. Der er absolut ingen ernæringsmæssig grund til at vælge dem fra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anonym
   1000-tak for din kommentar! Så blev jeg da lidt klogere. :)

   Slet