mandag den 18. april 2011

Operation X og Morten Spiegelhauer

I aften slår Operation X og Morten Spiegelhauer til igen. Denne gang har programmet fået titlen "Firmafest på statens regning", og hvis man skal tro den omtale af programmet som man kan læse på TV2s programoversigt, så skal det nok blive spændende. Kort fortalt handler aftenens program om, at der angiveligt skulle være private kursusudbydere som arrangerer firmafester eller andre former for underholdning og kamouflerer det som arbejdsmarkedsuddannelse, som der kan fås statsstøtte til. Hvis det virkelig er rigtigt, at der er nogen der holder firmafest på statens regning, så er det naturligvis en oplagt sag for Operation X, og udsendelsen har allerede været annonceret flere gange på TV2.

Det skal nok blive spændende at se aftenens udsendelse, og højdepunktet er jo altid det tidspunkt, hvor Morten Spiegelhauer konfronterer de mennesker hvis gerninger udsendelsen handler om. Operation X er nok et af de mest populære programmer på TV2, og Morten Spiegelhauer er dygtig i rollen som den der samler trådene og konfronterer folk. Naturligvis står der et helt hold af journalister, fotografer og ikke mindst muldvarper bag programmerne, men Spiegelhauer er den der fortæller historien, taler med de medvirkende i programmet, og altså til sidst konfronterer dem som det pågældende Operation X program handler om.

Man kan vel med rimelighed godt betegne Morten Spiegelhauer som kongen af afslørende journalistik. Der er efterhånden ikke det fupnummer eller den uretfærdighed som ham og Operation X ikke har afsløret. Flere af programmerne har efterfølgende skabt massiv medieomtale, og de har sågar resulteret i politisk røre på Christiansborg. Om det også bliver tilfældet med programmet i aften må tiden vise, men hvis der virkelig er nogen der slipper afsted med at holde firmafest på statens regning, så lyder det jo umiddelbart som noget, der ville kunne få en politiker eller to op af stolen. Jeg tror, det er meget få danskere som ikke kender Operation X og har set det mindst én gang. Med risiko for at lyde sentimental, så tror jeg faktisk godt, at man kan sige, at programmet er blevet en institution i dansk TV, og jeg er da også helt sikker på, at TV2 er glade for at kunne sende sådan et program.

Jeg har selv set de fleste af Operation X-udsendelserne, og jeg vil da også se udsendelsen i aften, hvor det angiveligt vil blive afsløret, at der er nogle som holder firmafest, og lader staten betale gildet ved at få det til at se ud som arbejdsmarkedsuddannelse. Men hvorfor har vi denne trang til at se den slags udsendelser? Er det fordi vi godt kan lide, at se retfærdigheden ske fyldest, og dermed opnår en form for tilfredsstillelse, når Morten Spiegelhauer konfronterer folk og afkræver dem svar på en række spørgsmål, som de ofte ikke har den store lyst til at besvare? Det kunne være spændende at høre en sociolog komme med et bud på, hvorfor den slags udsendelser er så populære, men det bliver nok ikke i aften, for der skal vi jo allesammen se Morten Spiegelhauer og Operation X.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar