tirsdag den 26. april 2011

Hvorfor hedder det medister-pølse?

For noget tid siden var jeg til frokost hos en god ven, og da vi begge holder meget af god dansk husmandskost, var der også lun medister-pølse på bordet. Medister-pølse smager dejligt, og det konstaterede vi da også begge to, da vi satte tænderne i den. Og så var det, at vi af en eller anden grund kom til at tale om, hvorfor det egentlig hedder medister-pølse. Det måtte straks undersøges, og vi ringede med det samme til hans gamle mor som ved alt om det danske sprog, så vi tænkte, at hun måske også vidste, hvordan ordet medister er opstået.

Naturligvis vidste den gamle alvidende dame også, hvorfor det hedder medister-pølse. Det kommer sig nemlig af det gamle danske ord "ister" som betyder fedt. Med-ister-pølse er altså en pølse med fedt - så enkelt er det! Nu ved jeg ikke, om der nutildags er mere fedt i medister end i så mange andre pølser, men dengang ordet opstod, lavede man rigtige pølser som bestod af stort set rent kød proppet ind i en eller anden form for tarm. Medister-pølsen udskilte sig dengang fra andre pølser ved at indeholde en del fedt, og hvad var så mere naturligt end at kalde den for en pølse med fedt - altså ister, og dermed virker det jo logisk nok, at det hedder medister-pølse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar