torsdag den 24. marts 2011

Mange bække små gør en stor å

Man siger at "mange bække små gør en stor å". Nu tænkes der ikke kun på små bække ude i naturen som i et stort antal samler sig til en stor å - udtrykket skal snarere forstås i overført betydning. Den dybere mening er, at hvis man er opmærksom på alle sine små udgifter og indtægter, så kan de tilsammen blive til en masse penge. For at illustrere, hvad der præcis menes med ordsproget, "mange bække små gør en stor å", så vil jeg komme med et lille eksempel:

Hvis man f.eks. husker at tage en tom indkøbspose med ned i supermarkedet, når man skal købe ind, så sparer man et par kroner. Nu ved enhver, at et par kroner ikke rækker langt i dagens Danmark, men hvis man sparer et par kroner hver eneste gang man køber ind, så bliver det alligevel til et par hundrede kroner i løbet af et år. Hvis man samtidig sparer et par kroner på en masse andre ting, så bliver alle de små besparelser tilsammen til et stort beløb - eller med andre ord: mange bække små gør en stor å.

Ordsproget er jo fuldstændig rigtigt, og de fleste mennesker kan da også godt se det. Men alligevel så er det nok de færreste af os som altid tager en tom indkøbspose med, når vi skal ned at købe ind - for nu at blive ved det eksempel. Når man tænker på, hvor mange penge en gennemsnitsdansker har mulighed for at spare i løbet af et år - altså det som i ordsproget beskrives som "mange bække små" - så ville det jo være pæne summer som hver enkelt kunne spare årligt ved konsekvent at efterleve ordsproget og på den måde ende med at have "en stor å".

Når vi nu allesammen godt kender teorien - altså ordsproget om at mange bække små gør en stor å - så er det jo mærkeligt, at vi er så dårlige til at efterleve det. Jeg tror, jeg vil forsøge at være mere opmærksom på ikke at bruge penge på noget unødvendigt som f.eks. nye indkøbsposer, hver gang jeg køber ind, for uanset hvordan man vender og drejer det, så kommer man jo ikke udenom, at mange bække små gør en stor å. Og hvis åen består af gode danske kontanter, så er det jo ikke så ringe igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar