mandag den 7. marts 2011

Alain Robert - En fransk spider-man som tør leve livet!

Netop hjemvendt til København har jeg lige set et program i TV på DR1 som hed "Manden der besteg skyskrabere" om franskmanden Alain Robert,. Han er mildelst talt lidt af en vovehals. Alain Robert rejser kloden rundt og bestiger skyskrabere, og meget naturligt har han fået kælenavnet "Spider-man". Når man ser ham klatre er man heller ikke i tvivl om, at netop Spider-man er det mest passende kælenavn til en mand som Alain Robert, der på trods af at han snart er 50 år gammel stadig klatrer rundt på alverdens skyskrabere.

Kameraerne følger ham mens han kravler op af en 88 etager høj bygning - og ned igen. Ialt 276 etager! En helt utrolig præstation. Derudover klatrer Robert op af Lissabons højeste bro, og som altid foregår det uden sikkerhedsliner. Som Alain Robert selv forklarer, så dør han, hvis han mister grebet med hænderne.

Federation Tower i Moskva som endnu ikke er bygget færdigt (på det tidspunkt hvor udsendelsen er lavet) er Europas højeste bygning. Den ejes af en udenlandsk bank som regner med at det vil være god reklame, hvis han klatrer op af bygningen. Det er en af de få bestigninger som han har fået tilladelelse på forhånd - troede han, for politiet tropper alligevel op og anholder ham, da der manglede et par tilladelser. De russiske betjente er dog tilsyneladende til at tale med, for et par timer senere bliver han løsladt uden tiltale, og så lugter han af vodka!

I England har Alain Robert, på grund af et tidligere stunt, forbud mod at færdes i Londons finansdistrikt, men han vender alligevel tilbage og bestiger en høj bygning. Sædvanen tro venter politiet på ham, for det er næsten hver gang han bestiger en skyskraber, at lovens lange arm står klar til at anholde ham. Det betyder, at han har siddet indespærret i fængsler i mange af Verdens lande. De mange fængslinger skræmmer ham tilsyneladende ikke. Alain Robert siger selv, at han foretrækker at bestige bygninger uden tilladelse, fordi der ikke følger så meget ansvar med.

En gang faldt han 15 meter ned, og selv om det har betydet, at han af og til får epileptiske anfald, så har det ikke stoppet ham i at gøre det som han brænder for. En anden gang var det dog for alvor ved at gå galt for den franske Spider-man. Det var da han i 2002 forsøgte at bestige Canary Wharf Building i London. Alain Robert måtte give op og lade sig transportere ned af vinduespudserens lift.

Alain Robert virker meget afklaret omkring risikoen ved det liv han fører. Til daglig bor han i Sydfrankrig med sin kone gennem 25 år samt deres børn. Her lever han livet som en helt almindelig familiefar, og familien accepterer tilsyneladende hans farlige livsførelse. Men som han selv siger, så vil han hellere dø ved, at han en dag falder ned fra en skyskraber, end at leve et liv hvor han ikke får gjort det som han brænder for. Og det er netop dét som jeg synes er interessant ved Alain Robert. Den udtalelse er jo i virkeligheden en omskrivning af hvad Søren Kierkegaard sagde for snart 200 år siden, nemlig: "At turde er at miste fodfæstet et kort øjeblik, ikke at turde er at miste sig selv". Hvis ikke man tør gøre dét som kan give ens liv mening, så kan livet jo være ligemeget. Det har den franske Spider-man, Alain Robert forstået, og jeg må indrømme, at jeg faktisk har stor respekt for en mand som i den grad tør følge sine drømme, også selv om det er med livet som indsats.

Det kunne være spændende, hvis Alain Robert en dag kommer til Danmark og bestiger en bygning. Nu ved jeg godt at vi ikke har nogle særligt høje bygninger i forhold til hvad der findes i andre lande, men alligevel. Desværre er det jo sjældent, han annoncerer på forhånd, at han vil klatre op af en bygning, så man må bare håbe på, at man tilfældigvis kommer forbi, mens han er på vej op.

Hvis du vil læse mere om Alain Robert, så er der her et link til en artikel på Wikipedia (på engelsk), hvor du kan læse om hans mange vovefulde klatreture:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alain_robert

Og hvis du vil besøge Alain Roberts egen hjemmeside, så er der et link til den her:
http://www.alainrobert.com/

2 kommentarer:

  1. Hej jeg er i gang med at lave en fremlæggelse om ham Alain Robert. Men kan ikke finde ud af hvor at han er født? Kan i plaeze hjælpe mig?

    SvarSlet
  2. præcis det samme for mig

    SvarSlet