fredag den 26. november 2010

Vinterdæk er nødvendige - dropper du vinterdæk er du til fare for andre

Sneen har lagt sig over Danmark, og overalt er der hvidt. Det betyder desværre også, at vejene er glatte, og de mange billister der endnu ikke har fået vinterdæk på bilen løber derfor en stor risiko for at køre i grøften, eller endnu være: køre ind i andre. Efter sneen er faldet, har jeg flere gange set bilister, som tydeligvis ikke har fået vinterdæk på bilen, men som stadig kører rundt med sommerdæk på. De er nemme at spotte, da deres biler glider rundt på vejen, og det ser mildest talt ikke særlig sikkert ud. Nogen tror, at det ikke er nødvendigt med vinterdæk på små biler, da deres dæk som regel ikke er så brede og derfor bedre skærer sig ned i sneen. Det er dog en stor misforståelse. Hvis man kører på sommerdæk nedsætter man bremseevnen mange gange - også selv om det er en lille bil.

Når man kører rundt midt inde i byen uden vinterdæk, og dermed uden at kunne bremse ordentligt, er man ikke kun til fare for sig selv. Man er også til fare for andre, fordi man ganske enkelt ikke har ordentlig kontrol over sin bil. Det er måske ikke så farligt hvis man kører op bag i en anden bil, men tænk hvis det er en fodgænger man kører ind i. Så er det straks en anden historie, og det kan få alvorlige konsekvenser, og måske koste et andet menneske livet. Er vinterdæk måske mere kostbare end et menneskeliv, eller en persons førlighed? Jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at man gambler med andre menneskers liv og førlighed ved at køre rundt i snevejret uden vinterdæk på bilen. Jeg er helt sikker på at det ikke skyldes hverken ondskabsfuldhed eller kynisme, at nogen stadig kører på vejene med sommerdæk på - jeg tror snarere at det enten skyldes sløseri eller at man gerne vil spare de penge som et sæt fælge med vinterdæk på koster.

Jeg ved godt, at det hurtigt kan løbe op i en masse penge, hvis man skal have skiftet dæk og fælge på bilen, og man skal måske også betale sit dækcenter for gøre arbejdet med at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk. Men selv om det er mange penge man skal af med, så vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man enten parkerer sin bil indtil snevejret er overstået, eller at man ser at få fundet de penge det koster og får skiftet til vinterdæk i en fart.

Hvis man kører rundt med bremser der ikke virker, bliver man indkaldt til syn, men hvis ens bil ikke kan bremse ordentligt fordi den ikke har vinterdæk på, så er det helt lovligt. Jeg mener ikke, at vi ligefrem skal have lovgivning på området, men det ville være rart, hvis folk selv kunne finde ud af at vise lidt ansvarlighed så de ikke er til fare for andre i trafikken. Så hvis du hører til dem der kører rundt på de glatte veje med sommerdæk på bilen, så skynd dig at komme forbi det nærmeste dækcenter eller værksted og få skiftet til vinterdæk, eller kontakt eventuelt en mobil dækmand som kan komme ud og skifte dækkene hjemme hos dig selv. Gør det nu inden det er for sent! Vinterdæk er nødvendige, hvis du ikke skal være til fare for andre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar