Du har måske hørt nogen sige, at man kan ikke både blæse og have mel i munden. Der er tale om et gammelt ordsprog, og umiddelbart kan det måske lyde lidt mærkeligt, for hvem ville dog overhovedet tage mel i munden, og hvis man endelig havde gjort det, hvorfor skulle man så samtidig blæse? Ja, det er et af den slags ordsprog, hvor man ikke helt forstår, hvordan det er opstået - jeg gør i hvert fald ikke. Men jeg ved dog, hvilken betydning, ordsproget har.
Når man siger til en person, at han eller hun ikke både kan blæse og have mel i munden, så menes der såmænd ikke andet, end at vedkommende er nødt til at træffe et valg. Udtrykket bruges som regel, når der er flere muligheder man kan vælge, og der så er en som gerne vil vælge alle mulighederne på én gang, så siger man, at vedkommende ikke både kan blæse og have mel i munden.
Måske ville det være på sin plads med et lille eksempel på, hvornår det ville være relevant at sige til nogen, at vedkommende ikke både kan blæse og have mel i munden. Hvis vi f.eks. forestiller os, at et barn har fået valget mellem at komme i biografen eller i Tivoli. Hvis barnet vælger Tivoli-turen, men så efterfølgende kommer og siger, at det også vil i biografen, så kunne det meget vel tænkes, at barnets forældre ville belære det om, at man ikke både kan blæse og have mel i munden - altså at hvis barnet har valgt Tivoli-turen, så har det samtidig fravalgt biografturen, fordi barnet fik valget mellem de to ting.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar