onsdag den 1. juni 2011

Archimedes lov

Archimedes lov siger, at "når et legeme nedsænkes i en vædske, taber det lige så meget i vægt, som den fortrængte vædske vejer". Og hvad menes der så med det? Jo, hvis man forestiller sig at man har en æske som måler 10*10*10 cm, så vil æsken fylde 10*10*10 = 1.000 cm³ = 1 liter (for eksemplets skyld forestiller vi os, at æsken ikke vejer noget). Hvis man så sænker denne æske ned i en balje med vand, så siger Archimedes lov, at æsken vil tabe lige så meget i vægt, som det vand der bliver fortrængt vejer. D.v.s. at eftersom æsken fylder 1 liter, så vil den fortrænge 1 liter vand, når den nedsænkes i vandbaljen. Derfor vil den tabe lige så meget i vægt, som 1 liter vand vejer, hvilket er 1 kg.

Hvis man vil have æsken til at gå til bunds, skal man derfor fylde noget i den som vejer mere end 1 kg. Eller med andre ord, så længe der ikke er noget i æsken som vejer 1 kg. eller derover, så vil den ikke synke til bunds. Archimedes lov er vigtig at kende, når man skal beregne, hvor tung en last et skib kan rumme uden at gå til bunds.

Hvis man kender rumfanget af den genstand man sænker ned i en vædske, og man kender vædskens massefylde, så kan man på den måde regne sig frem til, hvor meget den pågældende genstand taber i vægt. Det er på grund af det forhold som Archimedes lov beskriver, at en badebold ikke synker til bunds. Bolden er fyldt med luft, som vejer væsentligt mindre end vand, så når den kommer ned i vandet, så taber den så meget i vægt, at den er næsten umulig at få helt ned under vandet.

Jeg vil lige benytte lejligheden til at komme med en sjov lille historie omkring Archimedes lov. Som nævnt lyder den som følger "hvis et legeme nedsænkes i en vædske, så taber det lige så meget i vægt, som den fortrængte vædske vejer". For nogle år siden var jeg til et foredrag med Johannes Møllehave, hvor han talte over emnet "humor", og i den forbindelse kom han med følgende udsagn: "Når et legeme nedsænkes i en vædske - så ringer telefonen...". Ha ha ha! Den gode Møllehave har  humoren intakt!

Archimedes lov er god at kunne, og den kan bruges til meget mere end til at lave sjov eller til at forstå  hvorfor badebolde flyder ovenpå. Forestil dig, at du har en lille robåd, og producenten ikke har skrevet, hvor mange der må være i båden. Så kan du ved at finde frem til bådens rumfang og dens vægt beregne hvor meget last der kan komme i båden, før den synker. Det skal dog i den forbindelse siges, at man ikke skal fylde lige så meget vægt i en båd, som Archimedes lov siger, at der kan være, for så vil rælingen være helt nede i vandkanten, og så vil der jo komme vand ind, når der kommer bølger, men det kunne du helt sikkert heller ikke finde på at gøre!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar