mandag den 20. juni 2011

Hvornår levede Søren Kierkegaard?

Du har sikkert hørt om den danske filosof, Søren Kierkegaard, men hvornår levede Søren Kierkegaard. Jo, Søren Aabye Kierkegaard, som forøvrigt var magister, levede fra 1813 - 1855, og han blev således kun 42 år gammel, men i de 42 år nåede han at sætte et stort fingeraftryk. Han betragtes ikke alene som den største danske filosof nogensinde, men også som en af de største filosoffer i verdenshistorien. Kierkegaard grundlagde faktisk den del af filosofien som kaldes eksistentialisme. Det er interessant at vide, hvornår Søren Kierkegaard levede, fordi han faktisk levede i den periode som kaldes den danske guldalder. Normalt siger man, at guldalderen varede fra 1800 - 1850, og i den periode levede nogle af de allerstørste danske kunstnere, videnskabsfolk, forfattere - og altså også den danske filosof, Søren Kierkegaard. Han har faktisk haft så stor betydning, at der i dag findes noget der hedder Søren Kierkegaard Forskningscenteret som hører under Københavns Universitet.

I den korte tid som Søren Kierkegaard levede, nåede han at skrive en meget lang række af bøger, og nogle af hans mest kendte værker er Begrebet Angest fra 1843 og Entel - Eller som ligeledes er fra 1843. Kierkegaards forfatterskab er faktisk så kendt og populært, at der er mennesker rundt om i verden som tager danskundervisning udelukkende for at kunne læse Søren Kierkegaard på originalsproget. Det skal dog i den forbindelse bemærkes, at det sprog som Kierkegaard skrev på, i sagens natur var det sprog som man brugte i Danmark i midten af 1800-tallet, og det afviger på mange punkter, fra det sprog, vi bruger i dag.

Hvis man en dag skulle gå hen og blive i tvivl om, hvornår Søren Kierkegaard levede, så kan man jo slå et smut ind forbi Det Kongelige Biblioteks have, for der står der faktisk en statue af den berømte danske filosof, Søren Aabye Kierkegaard. Hvis du vil læse mere om ham, så findes der en fremragende artikel på Wikipedia om Søren Kierkegaard, hvor du ikke alene kan læse, hvornår Søren Kierkegaard levede, men også om hans liv og forfatterskab, og de spor han satte sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar