søndag den 12. juni 2011

Hvor hurtigt bevæger lyd sig?

De fleste mennesker har under et tordenvejr prøvet at se et lyn slå ned, og har i den forbindelse erfaret at der går et stykke tid, inden man hører tordenbraget. Men hvor hurtigt bevæger lyd sig? Der findes ikke noget entydigt svar på det, for lyd bevæger sig med forskellig hastighed gennem luften afhængig af hvor varmt det er. Men som tommelfingerregel kan man regne med, at lyden bevæger sig med ca. 330 meter i sekundet. Det lyder måske af meget, men det er det faktisk ikke - i virkeligheden er det ret langsomt, hvis man f.eks. sammenligner med lysets hastighed.

Men for at illustrere hvor hurtigt lyd bevæger sig, så lad os vende tilbage til eksemplet med et tordenskrald. Hvis der f.eks. går 3 sekunder, fra man ser lynet slå ned, og til man hører braget, så har lyden bevæget sig 3 x 330 meter = 990 meter (sådan ca.). Det vil altså sige, at hvis der går 3 sekunder inden man hører braget, så har lyden bevæget sig ca. 1 km. 

Som nævnt ovenfor, så er 330 meter pr. sekund ikke fuldstændig præcist. Det skyldes, at jo koldere det er, jo hurtigere bevæger lyden sig. Der er ikke meget forskel mellem lydens hastighed i koldt vejr og i varmt vejr, men det bliver alligevel til nogle meter, som lyden bevæger sig hurtigere i koldt vejr.

Så nu kender du svaret på spørgsmålet, "hvor hurtigt bevæger lyd sig?". Næste gang det bliver tordenvejr, så prøv at holde øje med lynene, og når du ser et lyn, så tæl hvor mange sekunder der går, inden du hører tordenbraget. På den måde kan du regne ud, hvor langt væk det var, at lynet slog ned. Hvis du samtidig lægger mærke til i hvilken retning du så lynet, så kan du på et kort nogenlunde udpege det sted, hvor lynet slog ned, eftersom du (formentlig) kender din egen position på kortet og samtidig kender både retning og afstand til stedet. Det kunne være sjovt bagefter at se, om du kunne finde ud af, hvor det præcise sted var, og på den måde se, hvor nøjagtigt du kunne beregne stedet. Det eneste der kræves for at lave forsøget er et kort og evt. et kompas - og så naturligvis viden om hvor hurtigt lyd bevæger sig, men det ved du jo nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar