tirsdag den 7. juni 2011

Hvor meget er en sømil?

Inden for sejlverdenen bruger man betegnelsen sømil i stedet for kilometer som bruges på land. I lighed med en kilometer er en sømil en længdeenhed, og da det kun er på søen det bliver brugt, er der mange af os andre landkrabber som på et eller andet tidspunkt har stillet os selv - eller andre - spørgsmålet, hvor meget er en sømil?

En international sømil, som er den de fleste lande bruger, er 1852 meter. I modsætning til de fleste andre lande har Danmark sin egen definition af en sømil, nemlig 1851 meter. Eftersom der er kun 1 meters forskel, så har det normalt ikke den helt store praktiske betydning om man regner med en dansk eller en international sømil.

Det er vigtigt at være opmærksom på ikke at forveksle en sømil med en mil. De fleste lande har deres egen definition af en mil, og i Danmark er den 7.532 meter, mens en internaional mil, som bl.a. bruges i de engelsktalende lande, er 1609 meter. En mil og en sømil er med andre ord helt vidt forskellinge længdeenheder.

Så det korte af det lange er, at det bedste svar man kan give på spørgsmålet, "hvor meget er en sømil ?", må være, at en sømil er 1852 meter - altså den internationale betegnelse for en sømil. Årsagen til at man på søen regner i sømil i stedet for kilometer skal findes i det forhold, at en sømil beregnes i forhold til jordens omkreds.

En kilometer svarer til ca. 0.54 sømil, så hvis man vil lave lidt sjov med sine venner kan man jo begynde at angive distancer i sømil. Hvis man f.eks. løber tre kilometer dagligt, kan man således sige, at man løber 1.62 sømil dagligt. Det lyder måske lidt skørt, men hvis man gerne vil holde sin hjerne i form, så er det ikke nogen dårlig idé en gang i mellem at bruge en anden længdeenhed, end man normalt plejer at gøre, og når du nu alligevel ved, hvor meget en sømil er, så kan du jo også lige så godt bruge det, så du ikke går hen og glemmer det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar