fredag den 10. december 2010

Tokelau og det gratis .tk domæne

Midt ude i Stillehavet ligger en øgruppe der hører under Storbritannien og som har det eksotiske navn Tokelau. Befolkningstallet på Tokelau er på omkring 1500 mennesker, så der er ikke ligefrem nogen storbyer på øerne. Nu skulle man tro, at sådan en øgruppe ville være ukendt for næsten alle andre end de mennesker der bor der, og måske et par stykker ekstra. Men sådan er det langtfra. Øgruppen er nemlig kendt overalt i verden, og deres hjemmeside har hver eneste dag mange tusinde besøgende, selv om det er de færreste mennesker der nogensinde har besøgt Tokelau. Det skal dog retfærdigvis siges, at antallet af turister er støt stigende. Faktisk har de ligefrem fået en turistindustri med hoteller og hvad der ellers hører til, på trods af at øgruppen er et af de mest afsides liggende steder i verden. Fra Danmark vil det tage omkring to døgn at rejse til Tokelau, hvilket inkluderer omkring 30 timers sejlads i Stillehavet, så det er ikke et sted man lige besøger på en weekend.

Men ikke nok med at Tokelau er kendt over hele verden - de tjener også penge på at handle med mennesker over hele verden. Det lyder ret utroligt, når man tænker på øernes størrelse og placering på landkortet, men forklaringen skal findes hos nogle IT-kyndige indbyggere. Det forholder sig nemlig sådan, at Tokelau ligesom alle andre lande har fået deres egen domæneendelse, som i deres tilfælde er .tk. Dot tk. Et punktum og to bogstaver er hele hemmeligheden bag succesen. Nogle kvikke hoveder på øerne fandt nemlig på at tilbyde .tk-domæner til folk over hele verden - gratis! Og da gode tilbud som bekendt sjældent behøver at blive annonceret for at nå ud til folk, så spredte rygtet om de gratis .tk domæner sig lynhurtigt over hele verden. Der er dog den lille detalje ved tilbuddet, at hvis ikke man har et vist antal besøgende, så mister man sit domæne igen, men så vidt jeg husker, er det ikke noget særlig stort antal besøgende man skal have på siden for at beholde sit .tk-domæne. I øvrigt viser de et par reklamer på siden, men det kan man jo også sagtens leve med, når nu man ikke skal betale for domænet. På den måde tjener Tokelau penge fra computerbrugere over hele verden, og samtidig er øgruppen blevet verdensberømt og har fået en turistindustri. Naturligvis kan man også købe sit eget .tk domæne hvis man vil være sikker på at beholde det, uanset hvor mange besøgende man har og heller ikke vil have reklamer på siden.

Se det er et rigtigt eventyr fra den virkelige verden, og det viser med al ønskelig tydelighed, at selv om der har levet mange smarte mennesker på kloden før os, så er der stadig masser af muligheder for at finde på smarte revolutionerende idéer - som f.eks. dot tk. Alting ændrede sig for de 1500 mennesker på Tokelau takket være nogle kreative mennesker som pludselig så nogle muligheder. I øvrigt går jeg selv og overvejer, om det måske kunne lade sig gøre at lokke kæresten med ud på den lange rejse, for jeg må indrømme, at jeg rigtig gerne vil besøge Tokelau og møde de mennesker som så mulighederne med dot tk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar