fredag den 3. december 2010

Portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen

Der er tradition for at der bliver malet et portræt af enhver dansk statsminister, og det gælder naturligvis også vores tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, som nu er generalsekretær for NATO. Umiddelbart skulle man tro, at den slags ikke ville vække så stor opmærksomhed, men den kunstner som Anders Fogh Rasmussen har valgt til at male protrættet, er ikke ligefrem den man først ville have i tankerne til opgaven. Der er nemlig tale om kunstneren Simone Aaberg Kærn, som har en fortid som BZ'er og på ingen måde er på linie med Anders Fogh Rasmussen, hvad politik angår. Simone Aaberg Kærn ses fra tid til anden med hanekam, og ligner således ikke en, man ville forvente at Fogh ville vælge til at male sit portræt. Derudover er hun den første kvindelige kunstner som har malet et officielt statsministerportræt, selv om portrætmaleri ikke engang er hendes speciale. Simone Aaberg Kærn blev verdensberømt da hun fløj ind over Afghanistan og landede midt i Kabul, fordi hun havde hørt om en ung kvinde som gerne ville ud at flyve, og hvad var så mere naturligt end at flyve midt ind i en krigszone og opfylde pigens drøm.

Til afsløringen af maleriet havde Simone Aakjær Kærn sat håret op i en flot hanekam, og Anders Fogh Rasmussen holdt en smuk tale til kunstneren. Det der slog mig var de to personers dybe gensidige respekt, på trods af deres meget forskellige syn på samfundet og på verden. Anders Foghs tale afslørede tydeligt, at han var meget tilfreds med både forløbet og resultatet, og maleriet afslørede, at Simone Aaberg Kærn havde dyb respekt for den tidligere statsminister, selv om hun formentlig var uenig med ham i stort set alle politiske emner.

Efter tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens tale holdt Simone Aaberg Kærn en tale som bl.a. handlede om billedets symbolik. Hun talte om den blå farve som både symboliserer frihed, åbenhed, Venstre, og NATO. Øverst i billedet er der en stjerne, som Aaberg Kærn beskrev som en ledestjerne, et kompas og et mål mod nord. Den bakke eller bjerg der ses til højre i billedet, er ifølge kunstneren et motiv fra Skagen, men som hun sagde, så forstår hun godt, hvis nogen får en anden association, når de ser på den sandfarvede bakke, og hun nævnte selv Irak og Afghanistan. Alt i alt en spændende og anderledes tale fra et meget interessant menneske.

Det var smukt at se, at to så forskellige mennesker begge kunne udvise så stor åbenhed og imødekommenhed overfor mennesker som de er dybt uenige med. Tænk hvis hele verdens befolkning bestod af så store mennesker, så ville der ikke være nogen krige, og folk ville leve i fred og harmoni på trods af politiske skel. Min respekt for Anders Fogh Rasmussen og Simone Aaberg Kærn er efter denne portrætafsløring tæt på at være uendelig.

2 kommentarer:

  1. Jeg nærer vist ikke "uendelig" respekt for nogen af de to, men ellers er indlægget som taget ud af min mund.

    SvarSlet
  2. Mage til elendig malekunstner skal man vist lede længe efter.

    Den er helt galt med lyssætning og motivet sejler...

    Velbekommen... *ggg*

    SvarSlet