torsdag den 2. december 2010

Det akademiske kvarter er på tilbagetog

Det akademiske kvarter begynder på det tidspunkt, hvor man er inviteret til et middagsselskab og varer i sagens natur til et kvarter efter dette tidspunkt. Hvis man skal afholde et middagsselskab, er man som regel først klar med det hele i sidste øjeblik, og derfor vil man helst ikke have, at nogen kommer for tidligt, og derfor er det ikke særlig høfligt at komme for tidligt, hvis man er inviteret til middag. Det er heller ikke særlig høfligt at komme lige på klokkeslettet, da det virker som om man er utålmodig efter at komme ind. Derimod er det høfligt at komme 10-15 minutter efter det tidspunkt, hvor man er inviteret, og det kaldes det akademiske kvarter. Det skal i den sammenhæng understreges, at det akademiske kvarter kun varer 15 minutter, og det er således meget uhøfligt at komme f.eks. 30 minutter efter det tidspunkt hvor man er inviteret. Dette siger i øvrigt sig selv, da værten naturligvis helst vil have at folk kommer nogenlunde samtidig, så man kan følge den plan man har lavet for hvornår der skal drikkes velkomstdrinks, spises forret m.v.

Som barn blev jeg belært om det akademiske kvarter, hvilket betød, at vi altid ankom 10-15 minutter efter det tidspunkt, hvor vi var inviteret, når vi skulle til middagsselskab. Imidlertid er jeg som voksen gået bort fra det akademiske kvarter, men tilstræber derimod at ankomme 0-5 minutter efter det tidspunkt der står i invitationen. Grunden til at jeg på den måde tilsidesætter reglen om det akademiske kvarter er, at de fleste værter ikke længere går op i om du kommer lige efter invitationstidspunktet, og fordelen ved at ankomme som en af de første er, at man derved slipper for at gå rundt i hele lokalet og give hånd til alle mennesker. I stedet har man den mulighed, at man som en af de først ankomne, kan vælge den bedste plads i lokalet, og derefter blive hvor man er, mens man drikker sin velkomstdrink, mens dem der efterlever det akademiske kvarter og kommer senere, må gå turen rundt i forsamlingen og give hånd til alle. Jeg har forhørt mig i min bekendtskabskreds, om i hvor høj grad folk lægger vægt på det akademiske kvarter, og det er mit indtryk, at det ikke længere er noget folk går så højt op i, sålænge man hverken kommer for tidligt eller venter til 20-25 minutter efter invitationstidspunktet. Jeg mener således godt man kan sige, at det akademiske kvarter er på tilbagetog.

2 kommentarer:

  1. Hej Blogdaddy,

    Tror ikke helt du ved hvad det akademiske kvarter egentlig er men OK alle er jo ikke lige belæste.

    Det akademiske kvarter er noget man brugte i gamle dage ved uddannelses institutionerne og heraf også det man den gang kaldte de finere kredse da det jo kun var dem der havde penge der kunne sende deres børn i skole. Altså det akademiske kvarter er når klokken på kirketårnet ringer så er den hel og så havde man et kvarter til at nå at komme til undervisning i. Så hvem der så end har lært dig hvad det akademiske kvarter er så er det bare fordi de ikke selv kunne finde ud af at komme til tiden. Den type er der desværre mange af.

    Jeg synes personligt det er uforskammet at komme for sent, det er spild af værtens tid, da værten selvfølgelig med god planlægning ikke har problemer med at være klar med maden til eet middagsselskab. Så i den virkelige verden er det altså bare fordi man er et smøl.

    SvarSlet
  2. Hej igen Blogdaddy,

    Synes lige jeg vil citere Emma Gad.

    "Man skal aldrig som Gæst komme for sent til Bords. Ellers synder man både mod Husets Herre, de andre Gæster og navnlig mod Maden."

    "Man skal aldrig møde for sent ved Familiebordet, da sådant ville være Uret mod Familien og ikke just skikket til at fremme Endrægtighed og godt Humør."


    SvarSlet