onsdag den 15. september 2010

Sømandsbossen er stadig savnet!

Sømandsbossen, hvis borgerlige navn var Preben Møller Hansen, var en markant fagforeningsmand og politiker. Han fik sit kælenavn, Sømandsbossen, fordi han i sin tid var formand for Sømændenes Forbund, og han var kendt som en barsk fagforeningsboss. Når datidens skibsredere fik et telefonopkald fra Preben Møller Hansen, fik de straks sved på panden, for han var kendt for at kræve store indrømmelser til sine medlemmer. Hans krav til kæmpe lønforhøjelser blev som regel altid afvist, når de blev præsenteret, men det endte alligevel altid med, at skibsrederne bøjede sig, og Sømandsbossen fik sin vilje. Sammenlignet med Preben Møller Hansen fremstår alle andre tidligere og nuværende fagforeningsledere som de rene spejderdrenge. Han var dog respekteret blandt skibsrederne alligevel, og som nu afdøde skibsreder Per Henriksen engang sagde, så vidste man altid, at når man først havde en aftale med Sømandsbossen, så blev den også overholdt. Da Preben Møller Hansen kom til som formand for Sømændenes Forbund, var sømænd en af de faggrupper der havde de laveste lønninger overhovedet - dette var ikke længere tilfældet da han stoppede.

Sidenhen gjorde han sig bemærket som politiker med partiet Fælles Kurs. Det lykkedes ham at komme i Folketinget, og det var ikke kedeligt, når Sømandsbossen gik på talerstolen. Han gav de andre folketingsmedlemmer tørt på, og fik adskillige henstillinger om at moderere sit sprogbrug. Når Preben Møller Hansen havde været på talerstolen, kunne man ofte se det i TV samme aften, og det var altid underholdende at se, når han tordnede løs. Uanset om man var enig med ham eller ej, var det en udbredt opfattelse i befolkningen, at Sømandsbossens gloser var et kærkomment indslag i de ellers så kedelige folketingsdebatter. På et tidspunkt gik han også i valgforbund med en anden farverig politiker, nemlig Mogens Glistrup.

Nutidens politikere er set med mine øjne en flok tørre kedelige typer, og jeg savner virkelig en type som Preben Møller Hansen til at sætte lidt liv i tingene. Selv om det naturligvis er alvorlige ting politikere beskæftiger sig med, så gør det jo ikke noget, hvis tingene bliver præsenteret lidt sjovt og spændende. Budskabet kommer jo ud alligevel, og i tilfældet med Sømandsbossen kom budskabet ud til en masse mennesker som ellers ikke ville have hørt det, netop fordi han havde en så farvestrålende personlighed og kaldte en spade for en spade.

På sine ældre dage drev han Den Danske Kro i Nørre Farimagsgade, hvor menuen stod på god dansk mad. Desværre døde Sømandsbossen i 2008, men han nåede i løbet af sit liv at gøre et uudsletteligt indtryk på mange mennesker i Samfundet. Jeg glæder mig til der igen kommer en politiker i Folketinget der kan gøre debatterne lige så underholdende som Preben Møller Hansen gjorde. Sømandsbossen er stadig savnet!

1 kommentar:

  1. Og det var egentlig derfor at jeg havnede her på din blog. Jeg Googlede Sømandsbossen og ordet sjov.
    For det synes jeg sgu han var. Det kan godt være at han var en benhård forhandler, men Gud hvor er det befriende når folk taler lige ud af posen på en intelligent måde.
    Og ja politikere kan være ekstremt kedelige. Han gjorde det hele lidt mere kulørt og spiseligt.

    SvarSlet