mandag den 20. september 2010

Assistens Kirkegård - en kirkegård helt for sig selv

Hvis du aldrig har været på Assistens Kirkegård, så skulle du prøve at slå vejen forbi, hvis du en dag kommer til Nørrebro i København. Den er omkranset af gule mure og støder op til Jagtvej og Nørrebrogade og ligger således på det man kalder indre Nørrebro. Assistens Kirkegård er ikke som alle andre kirkegårde, men er noget helt for sig selv. Den fungerer som park for københavnere der trænger til lidt fred og ro, og om sommeren kan man se folk ligge og sole sig mellem gravstenene. Der ligger i øvrigt mange kendte mennesker begravet på Assistens Kirkegård, bl.a. Peter von Scholten og H.C. Andersen.

Første gang man besøger stedet, kan det måske virke lidt mærkeligt, at en kirkegård samtidig fungerer som park, men man skal ikke opfatte det som mangel på respekt for dem der ligger begravet. Nørrebro er ikke det sted i København, hvor der er flest grønne områder, og så er det jo smart at Assistens Kirkegård kan gøre det ud for en park, samtidig med at den lægger jord til mange menneskers sidste hvilested. Blandt københavnere er det et eftertragtet sted at blive begravet, og hvis man gerne vil huskes efter sin død, er det måske slet ikke så tosset at blive begravet på Assistens Kirkegård.

Når man kommer ude fra larmen på Nørrebrogade, er det virkelig skønt at spadsere rundt på stierne i sine egne tanker og nyde den ro der som regel er på stedet. Mange storbyer rundt omkring i verden kunne tage ved lære af dette helt specielle fænomen med en kirkegård der samtidig fungerer som park, og jeg har da også indtryk af, at der om sommeren er en del turister der besøger stedet. Assistens Kirkegård er altid et besøg værd, også selv om man kun har 5-10 minutter, så slå endelig vejen forbi, næste gang du kommer til Nørrebro i København.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar