søndag den 15. august 2010

Vor tids hårrejsende normer

Fra midten af 1500-tallet til slutningen af 1600-tallet fandt der heksebrændinger sted i Danmark. Mens det stod på, var det alment accepteret at påståede hekse skulle lide denne frygtlige død, men efter heksebrændingernes ophør kunne alle naturligvis godt se hvor uhyligt det var.

På de dansk-vestindiske øer holdt danskerne slaver helt frem til 1848. Ligesom med heksebrændingerne var det alment accepteret at holde andre mennesker som slaver, og fremtrædende forretningsfolk og politikere var dybt indvolverede i slavehandlen og driften af slavefarme i Vestindien. Efter slaveriets ophør var alle dog enige om at det var et meget sort kapitel i danmarkshistorien.

Også i nyere tid har uhyggelige ting fundet sted – og været alment accepteret. Det var først i 1967 at man holdt op med at tvangssterilisere mennesker i Danmark og helt frem til 1981 stod homoseksualitet på Sundhedsstyrelsens liste over sygdomme. I dag kan alle se hvor forkert det var, men det kunne man ikke dengang.

Og hvor vil jeg så hen med det? Jo, jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det skulle da være meget mærkeligt hvis den danske befolkning netop på vores tid skulle have lagt alle hårrejsende normer bag os, når nu vi på alle andre tidspunkter i historien har behandlet mennesker på en måde som alle efterfølgende kunne se var forkert. Hvilke af nutidens normer vil man om 40-50 år betegne som hårrejsende og grusomme? Eller er vi virkelig nået til det punkt i historien hvor vi ikke længere begår den slags fejl?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar