søndag den 2. januar 2011

Man ligger som man har redt

I Danmark har vi et ordsprog som siger, at "man ligger som man har redt". Betydningen af det har hverken noget at gøre med, hvordan man har redt sin seng, eller hvor godt man ligger. Derimod handler ordsprogets betydning om, at når mennesker oplever et eller andet som er irriterende, så skyldes det ofte faktorer, som de selv har haft mulighed for at påvirke på et tidligere tidspunkt. Altså er den situation som man nu befinder sig i en konsekvens af handlinger, man har begået tidligere - eller med andre ord, man ligger som man har redt.

Hvis man skulle komme med et eksempel på, hvornår det ville være oplagt at sige, at man ligger som man har redt, så kunne det være en situation, hvor en person har svinet sine kolleger til og overfuset dem på det groveste. Hvis den pågældende person så kommer noget tid efter og spørger, om nogen af kollegerne har lyst til at bytte en feriedag med ham, så han kan holde ferie sammen med sin familie, så kunne man godt forestille sig, at kollegernes lyst til at være venlig overfor den pågældende ville være ret begrænset. Faktisk kunne man sagtens forestille sig, at selvom det måske ikke ville være et problem for nogen af dem at bytte en feriedag med ham, at de så alligevel ville sige, at de desværre ikke kunne bytte med ham.

Man kunne da sige, at manden som tidligere havde overfuset sine kolleger nu lå som han havde redt, fordi han befandt sig i en situation, som han selv var skyld i. Hvis man opfører sig grimt overfor andre mennesker, så risikerer man nemlig, at de samme mennesker ikke vil hjælpe en, den dag man har brug for deres hjælp - altså at man ligger som man har redt.

1 kommentar:

  1. Så skal man da også rede sin seng rigtigt,
    for at man skal sove godt i den!

    SvarSlet