søndag den 16. januar 2011

Hvor meget er en snes?

Hvis du har hørt nogen bruge betegnelsen "en snes" om et bestemt antal af et eller andet, så har du sikkert også spurgt dig selv, "hvor meget er en snes?". En snes er en gammel betegnelse, og det er som regel ældre mennesker som bruger udtrykket. Betegnelsen er i virkeligheden bare udtryk for et antal på 20 stk. af en given ting. Så hvis du f.eks. hører nogen tale om en snes æg, så menes der altså 20 æg - hverken mere eller mindre.

Eftersom udtrykket bruges og er en del af det danske sprog, så kan det være meget nyttigt at vide, hvor meget en snes er. Selvfølgelig kunne folk også bare sige "20 stk" i stedet for "en snes", men på den anden side, så er variationen i sproget også med til at gøre det mere spændende. Der findes i øvrigt flere af den slags gamle mål - f.eks. et dusin, en ol og et gros - og selvom det ikke er så tit, man hører dem brugt, så kan de være meget gode at kende, ligesom det også er godt at kende svaret på spørgsmålet, "hvor meget er en snes?".

Men nu ved du altså præcis hvor meget en snes er, så næste gang du hører det brugt, så ved du, at der menes 20 stk., ligesom du sikkert kan regne ud, at en halv snes er det samme som 10 stk. Du kan selvfølgelig også selv begynde at bruge udtrykket, hvis du godt kan lide gamle mængdebetegnelser. Så kan du f.eks. sige, at du har en snes mønter i din pung, hvis du altså har 20 mønter i din pung, for ellers giver det jo ingen mening.

1 kommentar:

  1. Dejligt - så ved vi det! Tak for forklaringen.

    SvarSlet