torsdag den 14. oktober 2010

Hvad blev der af Anna Castberg?

Husker du Anna Castberg? Hun var museumsinspektør på Arken i Ishøj, som er et museum for moderne kunst. Hun betagede alt og alle med sin fine baggrund, og det blev betragtet som lidt af et scoop, at man havde fået hentet denne dygtige dansker hjem fra udlandet. Hendes C.V. var imponerende. Anna Castberg havde flere uddannelser bag sig, og havde arbejdet på nogle af de mest anerkendte steder i den internationale kunstverden. Så vidt jeg husker, viste hendes C.V., at hun endda også havde en doktorgrad, så der var ikke et øje tørt da Anna Castberg blev præsenteret som den nye direktør for Arken i Ishøj. Dette nye museum for moderne kunst havde tilsyneladende fået en museumsdirektør som var internationalt anerkendt og respekteret, og forventningen var, at hun, ikke mindst i kraft af sin person og sin baggrund, ville kunne gøre Arken til et internationalt anerkendt museum for moderne kunst.

Anna Castberg var ydermere en elegant kvinde. Når hun udtalte sig til TV fik man indtryk af at hun var en veluddannet kvinde, som var vant til at færdes i de fineste kredse. Personligt havde jeg aldrig hørt om hende, før hun pludselig blev præsenteret som museumsdirektør på det nye museum for moderne kunst i Ishøj. Jeg erindrer dog, at jeg blev lige så imponeret som alle andre. Der var ingen tvivl om, at man havde været ualmindelig heldig at finde en så kvalificeret person til at lede Arken. Anna Castberg var simpelthen så perfekt, at det næsten var for godt til at være sandt.

Og det viste sig desværre også, at det ikke var alt omkring Anna Castberg der var helt sandt. Nogen var begyndt at tjekke hendes fine C.V., og pludselig viste det sig, at flere af de fine ting som stod på hendes C.V. ikke var helt rigtige. Hurtigt voksede skandalen, og Anna Castberg som kort tid forinden havde været fremstillet i medierne som noget nær det perfekte, blev nu af de samme medier fremstillet som en skurkinde, der havde ført alle mennesker bag lyset. Forargelsen bredte sig i befolkningen, og den før så respekterede kvinde blev nu omtalt knap så positivt som hun hidtil var blevet det. Konsekvensen blev, at Anna Castberg måtte fratræde sin stilling som museumsdirektør på Arken, og der var vist nogle af dem der havde været med til at ansætte hende som sad tilbage med røde ører. Det var oplagt at sammenligne historien med H.C. Andersens berømte eventyr, Kejserens Nye Klæder.

Siden da har man ikke rigtig hørt noget om hende - jeg har i hvert fald ikke. Og så er det jeg går og undrer mig over, hvad der blev af Anna Castberg. Har hun påbegyndt en ny karriere i udlandet? Færdes hun mon nu i internationale kunstkredse og nyder stor anerkendelse? Eller har hun mon skiftet navn, og lever en stilfærdig tilværelse i en dansk provinsby. Det kunne være sjovt at vide, hvad Anna Castberg nu går og laver. Uanset hvad der måtte have stået af ukorrekte ting på hendes C.V., så ændrer det dog ikke ved, at hun er et utrolig veltalende menneske, og hun har tilsyneladende en evne til at tage sine omgivelser med storm. Jeg synes det kunne være sjovt, hvis hun havde skiftet navn og fået en ny stilling som museumsdirektør et sted i udlandet. Tænk hvis hun havde gentaget sit stunt fra Ishøj og nu gik og nød stor anerkendelse et sted i udlandet. Så vidt jeg kan se, ville der ingen skade ske hvis det var tilfældet. Så længe folk blev ved med at tro at Anna Castberg, eller hvad hun nu måtte hedde, var en international anerkendt kunstpersonlighed, så ville alt være i skønneste orden. Problemerne ville først opstå den dag en eller anden gjorde opmærksom på, at kejseren jo slet ingen klæder havde på.

5 kommentarer:

 1. hun er en psykoterapeut i England

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anonym og tak for din kommentar!
   Spændende oplysning! Må man spørge hvor du har informationen fra?

   Slet
  2. http://members.psychotherapy.org.uk/find-a-therapist/results/33885?&registers=-1&postcode=&name=castberg&forename=&region=-1&modality=-1&keywords=-1&clientele=-1&language=-1&accessibility=-1&supervisor=&lat=55.378051&long=-3.435973&page=1

   Slet
 2. Anna Castberg indspillede i 1965 en singleplade på Decca Records, under navnet "Leslie-Ann Beldamme. Spillestilen kan nærmest kaldes folk. Singlen hed The Rose of Loneliness/The One I Love, og var ganske fremragende.

  SvarSlet