tirsdag den 12. oktober 2010

Den der kommer først til mølle får først malet

Et gammelt dansk ordsprog siger, at "den der kommer først til mølle får først malet". Det stammer fra dengang, hvor bønderne fik malet deres korn til mel på den lokale mølle. Når høsten var i hus, tog de op til den lokale mølle, og fik mølleren til at male mel af det. Og eftersom det var vejret der afgjorde, hvornår der blev høstet, så høstede alle bønderne i området på samme tid, da vejret jo var det samme hos naboen som hos en selv. Derfor kunne der opstå kø ved møllen, og på den måde opstod ordsproget "den der kommer først til mølle får først malet".

I dag går bønderne ikke længere op til den lokale mølle for at få malet deres korn til mel, men udtrykket "den der kommer først til mølle får først malet" eksisteret stadig. Nu til dags bruges det dog i overført betydning, når der opstår situationer hvor flere gerne vil til på samme tid. Det handler i virkeligheden bare om det gode gamle princip med at stå i kø til det bliver ens egen tur, og hvornår det er, afgøres af hvornår man stillede sig op i køen - ligesom i gamle dage hvor den bonde der først kom til mølle også var den som først fik malet. Ordsproget har stadig betydning, for i ethvert samfund kan der opstå situationer, hvor det er nødvendigt at stå i kø, og så gælder det bare om at komme hurtigt hen at stå i køen fordi det jo foregår efter princippet om, at den der kommer først til mølle får først malet.

Som en sjov lille krølle på historien kan jeg nævne, at jeg så en dag en varevogn fra et malerfirma hvorpå der stod: "Den møller der kommer først til maleren får først sin mølle malet". Meget opfindsom måde at omskrive det gamle ordsprog på må jeg sige, og så ovenikøbet på en måde som stadig giver fin mening. Sproget er nu sjovt, og i særdeleshed vores gamle ordsprog - også når de bliver omskrevet af opfindsomme sjæle.

1 kommentar:

  1. fucking røvneger det hjælper ikke. Bare fucking skriv hvad det betyder

    SvarSlet