onsdag den 12. oktober 2011

At jogge i spinaten

Udtrykket "jogge spinaten" er noget man siger, når en eller anden virkelig har dummet sig. Hvornår det præcis er opstået, er svært at sige, men det er noget folk har sagt i adskillige årtier. Af en eller anden grund, er udtrykket aldrig rigtig gledet ud af sproget, og man hører jævnligt folk tale om, at en eller anden har jogget i spinaten, når personen har gjort noget, som er virkelig dumt.

Vi har alle sammen prøvet at jogge i spinaten, for det kan nemlig ikke lade sig gøre at leve et helt liv uden at dumme sig engang imellem. Det er nu ikke noget man skal være ked af, for det er nemlig ens fejltagelser man lærer af og bliver klog af, så hvis man ikke joggede i spinaten af og til, ville man ikke gøre sig så mange erfaringer her i livet. Så når alt kommer til alt, så er det nok slet ikke så slemt at jogge i spinaten. Faktisk er det som regel kærligt ment, når man siger til nogen, at de har jogget i spinaten.

Som nævnt har udtrykket den betydning, at nogen har foretaget sig et eller andet som ikke er særlig smart, men det står vist lidt hen i det uvisse, hvordan udtrykket er opstået. En nærliggende forklaring kunne være, at spinatplanter med lidt god vilje kan ligne ukrudt. Hvis man så træder i spinatplanterne i den tro, at det er ukrudt, så har man jo ikke rigtig båret sig så smart ad. Om det virkelig hænger sådan sammen, er svært at sige, men det virker under alle omstændigheder mere sandsynligt, end at der skulle menes varm færdigtilberedt spinat, som mange af os spiser af og til. Ens sko ville i øvrigt også blive ret snaskede, hvis man trådte - eller joggede - i spinat som var tilberedt og klar til at spise.

Ja, sproget er finurligt, og der findes mange sjove udtryk og talemåder. Det er nu også meget godt, for sproget bliver mere levende af den slags talemåder. Det lyder jo sjovere at sige, at nogen har jogget i spinaten end bare at sige, at de har båret sig klodset ad.

3 kommentarer:

 1. Om du nu på en elegant måde har fået MIG til at jokke i spinaten ved at påpege en stavefejl må stå hen i det uvisse.

  SvarSlet
 2. flot indlæg, men ku' du ikke også lige skrive hvorfor det lige er en spinat.

  SvarSlet
 3. Hej ibi
  Det kan jeg desværre ikke svare dig på.

  SvarSlet