De fleste af os har hørt om Himmelbjerget. For mange af os københavnere gælder det, at vi ikke ved meget mere om Himmelbjerget, end at det er en høj bakke et eller andet sted i Jylland. Det er for så vidt også rigtigt nok, selvom det nu godt kunne siges lidt mere præcist. Det er dog de færreste af os der kan svare på spørgsmålet, "hvor højt er Himmelbjerget?". Nu skal det lige siges, at Danmark jo er kendt for at være et ret fladt land - i lighed med f.eks. Holland - og det betyder, at vores bakker slet ikke kan måle sig med dem man f.eks. finder mange steder i Sydeuropa. Hvis man ved, hvor højt Himmelbjerget er, så vil man nok også være enig i, at det mildest talt er lidt af en overdrivelse at bruge ordet "bjerg". Der er nemlig, som nævnt, kun tale om en bakke. Men når nu vi ikke har nogle "rigtige" bjerge i Danmark, hvad er så mere naturligt end at udråbe en af vores højeste bakker til at være et bjerg? Men ikke nok med det. I vores iver efter at overdrive højden af denne bakke nøjes vi ikke med at kalde den for et bjerg, nej dens navn rummer skam også ordet "himmel".
Nå men tilbage til spørgsmålet: hvor højt er Himmelbjerget? Jo, med risiko for at du falder ned af stolen af grin, så kan jeg afsløre at dette såkaldte bjerg faktisk ikke er mere end 147 meter højt. Mere skal der ikke til, før vi danskere mener, at vores land råder over et bjerg. Nå, men lidt har jo som bekendt også ret, og eftersom der mig bekendt ikke findes klare definitioner på, hvor høj en bakke skal være, for at der er tale om et bjerg, hvorfor så ikke kalde det Himmelbjerget - det lyder jo også meget godt. Til sammenligning kan det i øvrigt oplyses, at Danmarks højeste bygning kun er 120 meter høj.
Uanset om der er tale om et rigtigt bjerg eller ej, så er Himmelbjerget og området omkring et fantastisk stykke dansk natur - jeg vil dog straks indrømme, at jeg ikke selv har været der, men jeg ved det fra særdeles pålidelige kilder. Naturstyrelsen som hører under Miljøministeriet har i øvrigt lavet en folder om Himmelbjerget som kan hentes gratis. Udover naturligvis at fortælle hvor højt Himmelbjerget er, så rummer folderen også mange andre interessante oplysninger, så hvis du planlægger en tur på de kanter, så hent endelig folderen først.
Og så lige en ting til. I starten skrev jeg at de fleste af os københavnere blot ved, at Himmelbjerget ligger et eller andet sted i Jylland. Hvis vi skal komme det lidt nærmere, så ligger Himmelbjerget ca. 10 km. sydøst for Silkeborg. Og hvor ligger Silkeborg så? (undskyld jyder - bær over med os københavnere). Silkeborg ligger nogenlunde midt i Jylland - det område som af samme grund kaldes Midtjylland.
Nu ved du i hvert fald, hvor højt Himmelbjerget er, og hvis du skulle få lyst til at læse mere om det, så findes der en ganske god artikel om Himmelbjerget på Wikipedia. Og så er det vel egentlig også på tide, at os københavnere begiver os over i det jyske noget oftere. Vi kunne jo så bl.a. opleve landskabet omkring Silkeborg og ved samme lejlighed prøve at bestige Himmelbjerget - nu hvor vi jo ved, hvor højt det er.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar