tirsdag den 18. januar 2011

Hvor meget er et dusin?

En af de gamle danske mængdebetegnelser er et "dusin". Af og til hører man udtrykket brugt, og så er det jo meget naturligt at spørge, "hvor meget er et dusin?". Et dusin bruges ikke så meget mere, men før i tiden kunne man hver eneste dag høre folk bede om et dusin æg, når de stod nede hos den lokale købmand. De senere år er der dog langt mellem, at udtrykket bruges, og det er jo nok også årsagen til, at det ikke længere er noget, som alle går rundt og ved.

Men for nu at svare på spørgsmålet, "hvor meget er et dusin?", så er et dusin såmænd det samme som et antal på 12 stk. Så hvis du en dag står og skal bruge 12 stk. af en given ting, så kan du i virkeligheden lige så godt bede om et dusin af slagsen i stedet for at bare at bede om 12 stk. - antallet er nøjagtig det samme. Du skal dog være forberedt på, at det ikke er alle som ved, hvor meget et dusin er.

Hvis du hører til dem som godt kan lide at bruge gamle ord og udtryk, så kan du jo passende begynde at bruge betegnelsen dusin når du mener 12 stk. Når man bruger den slags gamle mængdebetegnelser, så er man samtidig med til at sikre, at de bliver ved med at være en del af det danske sprog og ikke glider ud i glemslen, så hvis man mener dette er vigtigt, så er der altså endnu en grund til at benytte betegnelsen dusin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar