torsdag den 13. januar 2011

Hvor hurtigt bevæger lyset sig?

Når man tænder for en lampe, så kan man se lyset med det samme, men hvor hurtigt bevæger lyset sig? Allerførst skal vi lige have rettet en ting, for man kan faktisk ikke se lyset med det samme, når en lampe tændes - det virker bare sådan, fordi lyset bevæger sig med en så utrolig stor hastighed, at det ser ud som om, der slet ikke er nogen forsinkelse.

Men tilbage til spørgsmålet, hvor hurtigt bevæger lyset sig? Jo, lyset bevæger sig faktisk med omkring 300.000 kilometer i sekundet, hvilket man normalt skriver som 300.000 km./s. Det er vigtigt, at man ikke forveksler kilometer i sekundet (km./s.) med kilometer i timen (km./t.), som man jo ellers normalt bruger, når man f.eks. taler om en bils hastighed. Der går 3.600 sekunder på en time, og det betyder, at 1 km./s. er det samme som 3.600 km./t. Når man ved det, og man samtidig kender tallet for, hvor hurtigt lyset bevæger sig, så er man ikke i tvivl om, at lysets hastighed er så hurtig, at det næsten ikke er til at begribe. Hvis vi skal prøve at omregne lysets hastighed, som vi jo kender som km./s., til km./t. som vi er mere vant til, så ser regnestykket således ud: 3.600 x 300.000 = 1.080.000.000 km./t. - altså over 1 milliard km./t.! Til sammenligning kører en hurtig sportsvogn omkring 250 km./t.

Det er derfor, at når man tænder en lampe, så ser det ud som om, man kan se lyset med det samme. For lyset bevæger sig så hurtigt, at os mennesker slet ikke når at registrere, at der faktisk er en lille forsinkelse. Nu kender du i hvert fald svaret på spørgsmålet, hvor hurtigt bevæger lyset sig, og hvis du gerne vil vide mere om sagen, så er der en artikel på Wikipedia om lysets hastighed. Og husk så, at næste gang du tænder en lampe, så kan du faktisk ikke se lyset med det samme - det virker bare sådan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar