søndag den 11. december 2011

Enhver er sin egen lykkes smed

For nogle år siden så jeg en udsendelse i TV, hvor nu afdøde Harry Motor medvirkede. Harry Motor var en legendarisk bilmand og bilsælger, og på et tidspunkt var han direktør for Volvo i Danmark. På et tidspunkt havde han vist været ved at gøre karriere i fagbevægelsen, men valgte så alligevel bilerne. I løbet af udsendelsen sagde han, at enhver er sin egen lykkes smed, og hvis ikke man indser dette, så bliver man aldrig lykkelig. Udtrykket, enhver er sin egen lykkes smed, er et udtryk som ofte sættes i forbindelse med liberalisme, men det var ikke på den måde han mente det. Der var intet politisk i hans udmelding. Hans pointe var, at hvis man gerne vil være lykkelig, så er man nødt til først at definere, hvad der gør en lykkelig, og derefter at arbejde for at nå det. Vores velfærdssamfund skal nok sørge for, at ingen kommer til at sulte, men selv hvis man får mad på bordet hver dag, er det jo ikke sikkert, at man er lykkelig. Lykke er individuelt, og det er op til en selv at tilrettelægge sin tilværelse, så man kommer tættest muligt på det, som man selv synes er lykke. Det var det som Harry Motor mente, da han sagde, at enhver er sin egen lykkes smed.

Jeg kom til at tænke på Harry Motors udsagn om, at enhver er sin egen lykkes smed, da jeg i går besøgte en kollega som netop er flyttet. Tidligere boede han i et roligt og hyggeligt villakvarter lige uden for København. Sådan en villa som mange ville være glade for at bo i. Imidlertid var han flyttet fra det stille og rolige villakvarter og ud til et hus som ligger så tæt på Kastrup Lufthavn, som det næsten er muligt. Kvarteret var såmænd roligt nok - bortset fra at der hvert andet minut var en øredøvende larm af fly.

Som min kollega selv sagde, så ville de fleste andre mennesker nok hade at bo der, og det tror jeg han havde ret i. Grunden til at han har valgt at bo der, er at han elsker fly. Han nyder at sidde ude i sin have og se på de store maskiner, og flere gange om dagen tager han sin cykel over til Flyvergrillen, hvor han mødes med andre flyspottere. For ham er det lykken at bo der. Han kunne slet ikke forestille sig noget bedre sted at bo. Tæt på flyene som han elsker så meget. Han havde med andre ord fundet lykken. Eller rettere sagt, så havde han defineret, hvad der var lykken for ham, og derefter havde han smedet den. Han var sin egen lykkes smed.

Det havde ikke været dyrt for ham - tværtimod havde han fået en del mere for sit gamle hus, end han havde betalt for det nye, så lykken havde ikke været et spørgsmål om at skrabe penge sammen. Lykken havde derimod været et spørgsmål om at turde følge sit hjerte, og gøre det som gjorde ham lykkelig.

Det var enormt livsbekræftende at se en mand, som i den grad havde fundet lykken, og som var helt klar over, at det for alle andre ville være alt andet end lykke. Enhver er virkelig sin egen lykkes smed, og det gælder uanset om lykken er at se på fly eller om lykken er at leve som en vildmand langt ude i skoven eller noget helt tredje.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar