fredag den 22. maj 2015

Øko-æg er ikke dyrere end æg fra burhøns!

Ja, du læste rigtigt! Økologiske æg er ikke spor dyrere end æg fra burhøns.

Og hvordan hænger det så sammen? Prisen på 10 økologiske æg er jo højere end den pris man skal betale for 10 buræg, så hvordan kan de koste det samme? Jo, baseret på mine egne erfaringer med buræg, er der ca. 2 æg i hver pakke som er lige til at kassere, fordi skallen er revnet, og det selvom jeg åbner pakken i butikken og kigger på æggene. Ofte sidder revnen i den ende af ægget som vender nedad eller revnen er så svær at se, at man først opdager det, når man slår ægget ud og kan mærke at skallen var revnet i forvejen.

Nu har jeg spist økologiske æg i et par måneder - hver dag! - og det er ikke sket én eneste gang endnu, at jeg har måttet kassere et æg. Jeg har ladet mig fortælle, at det har noget at gøre med, at hønsenes udvikling ikke presses op i fart eller noget i den retning. Om det er rigtigt, ved jeg ikke, men jeg ved, at det ikke har kostet mig flere penge at spise øko-æg, end hvis jeg var fortsat med dem fra burhøns, baseret på en beregning på, hvad hvert æg ender med at koste, når man i snit skal kassere to fra hver bakke med buræg.

Som sidegevinst smager de økologiske æg langt bedre, og jeg har flere gange set noget som jeg tolker som et anerkendende smil fra kassedamen, når hun har kørt mine økologiske æg forbi scanneren ved kasseapparatet. Samtidig er det egentlig en rar følelse at vide, at jeg ikke medvirker til, at høns skal leve under forhold som set med mine øjne ikke er anstændige - prøv bare at læse her - det var dén artikel som for nogle måneder siden fik mig til at gå over til økologiske æg.

Så summa summarum er, at jeg fortsætter med de økologiske æg, også hvis jeg en dag skulle gå hen og blive fattig, for prisen er i sidste ende den samme, de smager bedre og min samvittighed er god. Hvis du ikke tror mig og fortsat hælder til buræg, så prøv at tælle op, hvor mange æg du ender med at kassere, og lav så dit eget regnestykke over, hvilken pris du betaler, for hvert æg du bruger!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar