fredag den 13. februar 2015

Syg om mandagen

Måske har du haft en kollega som ofte var syg om mandagen. Ja, selvfølgelig har du det, der er nemlig mange af dem, eller i hvert fald nok til at de fleste af os har arbejdet sammen med sådan én på et tidspunkt.

For nogle år siden havde jeg - på min daværende arbejdsplads - en kollega som var syg hver anden mandag. Der blev snakket en del i krogene, og alle var enige om, at det måtte være pjækkeri. Det er jo usandsynligt, at man konsekvent skulle blive syg flere gange om måneden, og så altid på en mandag. Snakken tog til, og alle var enige om, at ledelsen forlængst burde have grebet ind.

Nogle havde ved flere lejligheder kommet med bemærkninger til vores mandagssyge kollega om det påfaldende i, at han så ofte var syg om mandagen, men hver gang havde han blot bedt dem om at blande sig udenom, hvornår han var syg.

Så blev det sommerferie, og da vi kom tilbage fra ferien, var vores mandagssyge kollega blevet helugessyg. De første to uger efter sommerferien var han sygemeldt, og alle, inklusive mig selv, var enige om, at han ikke var særlig seriøs med at passe sit arbejde.

En mandag morgen, to uger efter sommerferien, blev vi så kaldt sammen, og dér fik vi at vide, at fyren var død. Han havde faktisk været alvorligt syg i lang tid, og havde afleveret stribevis af lægeerklæringer. Grundet sin sygdom skulle han møde på hospitalet hver anden mandag - derfor havde han ofte været syg om mandagen. Han havde faktisk haft mulighed for at stoppe med at arbejde, og alligevel have en pæn indtægt, men han havde insisteret på at arbejde til det sidste.

Med andre ord: Den fyr som vi alle havde ment var en skulker som ikke passede sit arbejde, havde i virkeligheden været en fighter som havde gjort alt hvad der stod i hans magt for at passe sit arbejde, selv om han vidste, at døden var meget tæt på.

Det kan nok være, at vi var nogle stykker som havde røde ører, og jeg tror aldrig jeg har skammet mig så meget over noget, som over den sag. Jeg havde jo også været med til at omtale fyren som en dovenlars som ikke gad passe sit job. Dén dag lærte jeg, at man skal være forsigtig med at dømme folk. Det er ikke alle som ønsker at kollegerne skal vide, hvis de fejler noget alvorligt, så man kan ikke som kollega gøre sig til dommer over, om folks sygemeldinger er reelle eller ej. Hvis man ikke har bevis for, at folk gør noget galt, må tvivlen komme dem til gode.

Når jeg kommer til at tænke på den historie, skyldes det, at jeg for tiden har en kollega som ofte er syg om mandagen - ikke præcis hver anden mandag, men meget ofte om mandagen.

Snakken går naturligvis, præcis som den gjorde dengang, og jeg fortalte derfor resten af holdet den historie som jeg lige har skrevet her. Jeg tror nu ikke, det har fået snakken til at forstumme, men så har jeg da i hvert fald gjort mit til, at ingen skal dømmes uden bevis, og det hjælper lidt på min skyldfølelse i forbindelse med den gamle sag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar