torsdag den 24. november 2011

Thanksgiving 2011

I dag er det thanksgiving. Dagen fejres normalt ikke i Danmark, men i USA er det en helt speciel dag, hvor man hygger sig sammen med sin familie og sine venner. Grunden til at thanksgiving 2011 falder netop i dag skyldes, at thanksgiving altid falder på den fjerde torsdag i november, og det er som bekendt i dag, torsdag d. 24. november 2011. Og til dem der gerne vil være i god tid med planlægningen af næste års thanksgiving, så falder den d. 22. november 2012.

Nu vil der nok være dem som mener, at thanksgiving ikke hører til i Danmark, da det er et amerikansk fænomen. Men jeg synes faktisk ikke, at det gør noget med flere dage, hvor man hygger sig med sine nærmeste. Med en travl hverdag er det ikke altid, at man tilbringer så lang tid i selskab med dem man holder af, og der er thanksgiving en glimrende anledning.

Uanset om man er enig i, at thanksgiving er en god tradition eller ej, så tror jeg ikke, der er nogen tvivl om, at thanksgiving med tiden går hen og bliver en dansk tradition - præcis ligesom mors dag og fars dag. Jeg kender flere dansk/amerikanske par, som i mange år har holdt thanksgiving, og efter at det ene af parrene flyttede væk fra Danmark, blev traditionen overtaget af flere af dem som havde deltaget hvert år. Det har ført til flere thanksgivingfester blandt danskere, hvor de i selskab med deres familier og venner har fejret denne amerikanske helligdag. Heldigvis lever vi jo i et frit land, så det er helt op til den enkelte, om man ønsker at markere thanksgiving 2011 - eller nogen andre thanksgivings for den sags skyld.

Hvis du hører til dem der gerne vil markere thanksgiving i selskab med familie og venner og en masse lækker mad, så vil jeg opfordre til, at du tænker over, hvordan du kan undgå at noget af al den dejlige mad går til spilde - se evt. stopspildafmad.dk for mere info omkring den side af sagen. Og så mangler jeg vist bare at sige: Happy Thanksgiving 2011!

onsdag den 23. november 2011

Hvor der er en vilje er der en vej

Et gammelt ordsprog siger, at hvor der er en vilje er der en vej. Ordsproget har den betydning, at hvis bare man er opsat på at nå sit mål, så skal man også nok finde en måde at nå det på. Efter sigende skulle en kendt dansk flugtkonge have efterladt en seddel i fængslet, hvorpå der stod: "Hvor der er en vilje er der en vej", da det for Gud ved hvilken gang lykkedes ham at flygte fra et ellers "flugtsikkert" fængsel. Han havde viljen, og derfor fandt han en vej.

Jeg blev mindet om ordsproget, da jeg for nogle dage siden trådte ind i en butik. Der stod en gammel fjern bekendt bag disken, og vi fik en hyggelig sludder. Han havde netop åbnet butikken, og det hele så fint og flot ud. Jeg kunne ikke lade være med at tænke fem år tilbage i tiden, hvor det sidste jeg hørte om ham var, at han var blevet ramt af stort set alle de ulykker et menneske kan komme ud for og derfor stod uden noget sted at bo og samtidig var helt blanket af - faktisk stod han med en kæmpe gæld. Dengang havde han overnattet på en sofa hos nogle venner og brugt dagtimerne til at lede efter et arbejde. Det hele så faktisk lidt håbløst ud, men som bekendt er der jo altid en vej, hvis blot der er en vilje.

Jeg spurgte ham, hvad der var sket, og han fortalt mig sin historie. Hvordan han havde fået et rengøringsjob, og kort efter havde fået endnu et job som han passede sideløbende. Han havde slidt og slæbt, og sparet på de penge han havde tjent. Det havde betydet, at han på den måde havde bevæget sig langsomt men sikkert frem mod sit mål. Nu stod han så her i sin egen butik - fuldstændig gældfri og ovenikøbet med penge på lommen. Han var tydeligt stolt, og da jeg nikkede anerkendende, var det han sagde de vise ord: Hvor der er en vilje er der en vej!

Jeg elsker at møde den slags mennesker, for det er sådan nogle typer der hjælper os andre til ikke at give op, når vi møder modgang, men i stedet blot kæmpe videre. Aldrig slippe målet af syne, og aldrig miste viljen. For som ordsproget siger, hvor der er en vilje er der en vej - og det er faktisk ikke helt forkert.

tirsdag den 22. november 2011

Hvor mange mennesker er der i Verden?

Hvor mange mennesker er der i Verden? Sådan spurgte en af mine venner en dag hvor vi sad nogle stykker sammen og hyggede os for ca. et halvt år siden. Selv om der kom forskellige bud på, hvor mange mennesker der egentlig er i Verden, så var de fleste af os enige om, at det måtte være et sted mellem 6 og 7 milliarder. Vi søgte straks på nettet efter det rigtige svar, og vi fandt ud af, at tallet ganske rigtigt lå et sted mellem 6 og 7 milliarder - nærmere de 7 end de 6.

Forleden dag blev barn nummer 7 milliarder født et eller andet sted i Verden. I virkeligheden er der jo ingen der kan vide, om det lige præcis er den dag, men nogle kloge hoveder havde regnet sig frem til, at med de estimater der findes omkring befolkningstallene rundt om i Verden, så ville vi være 7 milliarder mennesker i Verden denne dag, hvis ellers estimaterne holder stik.

Når vi nu ved, hvor mange mennesker der er i Verden, og vi samtidig ved, at der er ca. 5,5 millioner mennesker i Danmark, så kan vi jo hurtigt regne os frem til, at indbyggerne i vores lille land kun udgør en forsvindende lille del af Verdens samlede befolkning. De fleste af os danskere er enige om, at Danmark er et af de bedste steder at bo i Verden, og når man tænker på hvor lille en del af alle mennesker som bor her, så må man sige, at det at bo i Danmark svarer til at vinde i Lotto - altså rent statistisk, og forudsat at man er enig i, at dette lille land er et af de bedste steder at bo.

Så selvom vejret til tider kan være lidt gråt, og kulden kan bide lidt i kinderne, så har vi faktisk god grund til at være glade og nyde livet, og det kan jo være meget godt at have i baghovedet, næste gang man i et anfald af selvmedlidenhed synes at livet er hårdt og stressende. Bare tænk på, hvor mange mennesker i Verden der er væsentlig dårligere stillede end os. Vi har faktisk god grund til at være glade.

søndag den 20. november 2011

Rene negle - Sådan får man rene negle!

De fleste mennesker har rene negle - eller i hvert fald nogenlunde rene negle, og det er vist også en ganske udbredt opfattelse, at man bør holde sine negle rene. For det første er det ikke særlig hygiejnisk at have skidt siddende oppe under neglene, og for det andet ser det heller ikke pænt ud. Selv os mænd synes faktisk det er ulækkert, hvis nogen har beskidte negle. Specielt hvis man skal lave mad, er det vigtigt, at man har rene negle, og følgende lille historie handler netop om dette.

For kort tid siden var jeg til en fødselsdag, hvor der var bagt boller. Mens vi sad og spiste boller gik snakken, og en ved bordet fortalte, at han en dag havde stået og ventet ved en pølsevogn, da han pludselig opdagede, at pølsemanden havde sorte negle. Altså ikke sortlakerede negle, men en masse skidt siddende oppe under neglene. Denne mand stod og serverede mad for folk. Velbekomme. Ham som fortalte historien havde naturligvis skyndt sig at gå, inden det blev hans tur, og han fandt i stedet en anden pølsevogn, hvor der så ud til at være mere styr på hygiejnen, og hvor den som betjente kunderne havde rene negle.

Det sjove var så, at ham der holdt fødselsdagen (og som havde stået og bagt de boller vi spiste), sagde "jeg synes også det er ulækkert med beskidte negle. Det er derfor jeg godt kan lide at ælte dej til boller, for man får altid så rene negle af det".

Selvfølgelig var det kun sagt i sjov, og alle i selskabet var da også godt klar over, at de roligt kunne spise videre af deres boller. Værten havde ganske vist rene negle, men det skyldtes ikke hans anstrengelser med at bage, men derimod at han som de fleste andre mennesker har en god hygiejne, også når det kommer til hans hænder og negle.  Jeg synes dog kommentaren var sjov, og det er derfor, jeg nu deler den med jer.

mandag den 14. november 2011

Julemarked i Nyhavn 2011

I går havde jeg den fornøjelse at spadsere gennem nyhavn, og til min store glæde bemærkede jeg, at Julemarked i Nyhavn 2011 allerede er ved at være på plads. Faktisk har de gæve folk i Nyhavn allerede pyntet hele gaden op til jul, og selvom vi endnu ikke er kommet til 1. december kunne jeg alligevel ikke lade være med at komme lidt i julestemning.

Hvis du hører til dem som ikke har oplevet Nyhavns julemarked, så vil jeg varmt anbefale at du lægger vejen forbi. Det plejer altid at være hyggeligt, uanset hvilken dag på ugen man kommer forbi. Der er altid masser af sjove ting til salg, og hvis man hører til dem der hvert år mangler en god idé til en lille gave, så er der et væld af muligheder at finde ved julemarkedet i Nyhavn.

For mit eget vedkommende er det i hvert fald blevet en fast tradition at besøge Nyhavn i juletiden, for det er simpelthen så hyggeligt og afslappende at gå og kigge i de mange boder. Og hvis kulden bider, så kan man jo altid gå ind på en af de mange restauranter og få en bid mad, inden man igen begiver sig ud i vinterkulden. Jeg håber andre gader i byen vil lade sig inspirere af Nyhavn og åbne deres eget julemarked, for det er den slags som er med til at bringe os allesammen i julestemning.